Non-fictie. Rauwe realiteit.
Over kinderen, hun etiketjes, opvoeden. Mindful, mild.
Over positieve discipline of geweldloze communicatie.

Ik kan met mijn (opvoed)boeken muren behangen! Toegegeven, ik ben zo’n irritante, fanatieke lezer, die in elk boek leuke weetjes, toffe quotes, of handige tips omcirkelt. Ik plooi -jawel- zelfs ezelsoren op de pagina’s die ik later nog eens wil herlezen.

In januari, begin dit jaar dus, publiceerde ik mijn eigen boek “Ben ik dan een slechte mama?”.
In het boek vertel ik over de moeilijke tijd die we doorgesparteld zijn met onze eigen kroost, die net ietsje anders functioneert dan wat men zo graag ‘het gemiddelde’ noemt. Ik neem de lezers mee in ónze zoektocht naar hulpverlening, van juf tot psychiater.

En ja, ook die psychiater schreef -gelijktijdig- aan een boek. Gedeelde interesses: check! Kennis van zaken: check! Dat boek moest dus wel in mijn kast belanden. Winkelmandje in. Klaar om me onder mijn plaid, voor de open haard te nestelen. Even ruiken (tja, nieuwe boeken), cover omdraaien,…

Nieuwe autoriteit!
Dat was dé opvoedmethode die in ons gezin nieuwe zuurstof blies. Al maandenlang. Ik las verder, plakte post-its, onderlijnde, stuurde artikels door naar vriendinnen om hen te inspireren en reproduceerde quotes. Ik las, herlas, bladerde verder, weer terug. Tot ik de laatste pagina omsloeg en tot de conclusie kwam dat… dit verplichte lectuur zou moeten zijn voor elke mama en papa met kinderen onder de 18 jaar!

“Op Eigen Kracht” is een bijbel. De moderne versie dan 😉

By far het beste opvoedboek dat ik ooit las. Psychiater Lieve Swinnen beschrijft de zeven wetten van het ouderschap.
Zeven wetten.
Zeven hoofdstukken.
Elk hoofdstuk dompelt je onder in een bad vol nieuwe theorie, tips en tricks. Elke passage is doorspekt met reële verhalen uit haar praktijk ter illustratie. Elke wet wordt samengevat in ‘the big 5’ (tips) en gevoed door een intermezzo.

Ik ben fan.
Grote fan.

De inhoud is top. De indeling prachtig, de schrijfstijl aangenaam. Dit zijn pagina’s die thuishoren in elk kraampakket en tussen verjaardags- en kerstcadeautjes. Als hart onder de riem voor ploeder- en loedermoeders (Yes, we can we do) Het maakt niet uit wie jou grijze haren bezorgt (en je hart verwarmt), hoe oud je kind is, of in welke fase van je leven je je bevindt. Als je kind nog kind is, dan moet je ‘Op Eigen Kracht’ vallen en opstaan. Telkens opnieuw.

Koop. Lees. Herlees. Schrijf op. Leer. Geniet. En zeg het voort!

#momsunited